İki farklı noktanın birbirini görmesi görmesi yeryüzümüzün şekli, bitki örtüsü, yapılaşmalar vb. sebeplerden ötürü mümkün değildir. Dolayısıyla kablosuz haberleşmesini istediğimiz iki noktayı bir belirttiğimiz engellerden etkilenmeyecek şekilde yerleştirilmiş bir üçüncü nokta üzerinden haberleştirmek mümkündür. Bu düşünceden yola çıkarak iki nokta arasındaki iletişimi sağlayan üçüncü nokta olan uydular tasarlanmıştır.
Üzerinde radyo vericisi olan Sputnik 1 uydusu 1957 yılında SSCB tarafından fırlatılmıştır. Sputnik 1 uydusu uzaya gönderilen ilk uydu olmuştur. Üzerinde manyetik band kaydedici cihaz olan ve sesin iletilmesini sağlayan Project SCORE uydusu, ABD tarafından 1958 yılında uzaya gönderilmiştir[2].
Şekil -2 Uydu Haberleşme[3]
Uydu Haberleşme sistemi bir veya daha fazla uydu linki içerir. Bu linklerin her biri bir çift yer istasyonu ve bir uydudan oluşmaktadır. Bu linklerin her biri, mikrodalga sinyalini uyduya gönderen bir verici yer istasyonu (up-link), bu sinyali uydudan alan bir alıcı yer istasyonu (down-link) ve uygun frekans ve güce sahip bir uydu sisteminden oluşmaktadır[4].
Mikrodalga sinyalleri uyduya ve yer istasyonuna atmosferik yol kayıplarından dolayı zayıflayarak ulaşır çünkü uydu yörüngesi dünyadan 36000 km uzaklıktadır. Uydu haberleşmesinde yer istasyonlarının uyduya yeterli güçte ulaşabilmeleri için geniş açılı antenlere ve yüksek güçlü mikrodalga sinyalleri kullanma ihtiyaçları vardır. Aynı zamanda yer istasyonlarının, uydudan gelen zayıf işaretleri almaları için yine geniş açıklıklı parabolik antenler kullanılır. Antenler; aşırı termal gürültülerden veya diğer mikrodalga sistemlerin interferanslarından kaçınmak için düşük gürültülü ve düşük yan lobe şeklinde olmalıdır. Bir düşük gürültülü yükseltici uydudan alınan çok zayıf sinyali kuvvetlendirmek için gereklidir. Uydu haberleşme devrelerinde C/N (işaret gürültü oranı) haberleşme kalitesinde ITU kriterlerine göre kabul edilebilir bir seviyede olmalıdır[4].
Alıcı İstasyonu: Uyduya gönderilen bir mikrodalga sinyalinin yer istasyonu tarafından alınması işlemine “downlink” denir. Bir yer istasyonu alıcı sistemi, anten, feed, alıcı, down-converter (alt çevirici) ve demodülatör kartlarından oluşur[4].
Şekil-3 Alıcı İstasyon[3]
Anten ve feed ikilisinden gelen RF sinyalinin, düşük gürültülü bir yükselteç (amplifier ) veya düşük gürültülü blok çeviriciden geçerek, atmosferik yol alma sırasında sinyalin gürültü gücünü artıran gürültü bileşenleri bastırılır. RF sinyali alt çevirici (=down converter) biriminde daha düşük frekanslı IF (=intermediate frequency) sinyaline dönüştürülür. Uygun bir demodülatör ile demodüle edilen taşıyıcı sinyalden asıl bilgiyi ( ses, görüntü ve data ) içeren "Baseband" sinyali elde edilir. Uydu ile yer arasındaki mesafenin uzak olmasından dolayı, uyduya gelen sinyal zayıflar. Bu zayıflama veya kayıp "uzay kaybı" olarak adlandırılır. Çünkü bu uzayın sebep olduğu bir kayıptır[3].
Verici İstasyon: Verici katı, modülatör katından gelen modüleli işareti iletim ortamına uygun olan frekansa çeviren bir up-converter (üst çevirici) birimi ve uyduya çıkış için gerekli gücü sağlayan güç kuvvetlendirici birimlerinden oluşur[4].
Şekil-4 Verici İstasyon
Uyduya veriş ve uydudan alışta anten kazancının da büyük etkisi vardır. Genellikle parabolik antenlerin modifiye edilmiş bir şekli olan Cassegrain antenler kullanılır. Feed sisteminin özelliğine göre bir anten hem uyduya veriş hem uydudan alış yapabilir[3].
Uydu Yörüngeleri: Uyduların, gezegen etrafında dönerken izledikleri yola yörünge denir. Yörünge yükseldikçe uydunun ömrü artar. Uyduların ana yapıları planlanırken, kullanma alanları, uzaydaki ömrü, üzerindeki cihazlar ve bunların ömürleri, güç sistemleri ve diğer yardımcı sistemler göz önüne alınarak tasarlanır. Genel görünümleri simetrik küre ve silindir seklindedir. Yerden 36.750 km yükseklikteki bir yörüngede bulunan bir uydu ile yaklaşık yerkürenin yarısı görülebilir. Uydu fırlatıldıktan sonra, yeryüzünün çevresinde dönmesinden oluşan merkezkaç kuvvet ile yeryüzünün çekim kuvvetinin dengelenmesinden dolayı yörüngesinde kalır. Dünyaya yakın yörüngelerde, uydu daha fazla yer çekimi kuvvetine maruz kalacağından bu kuvveti dengelemek için uydunun daha hızlı dönmesi gerekir. Bu nedenle, dünyaya yakın olan uydular hızlı, uzak olan uydular ise yavaş döner[4].
Şekil-5 Uydu Yörüngeleri[5]
LEO(Alçak Yörünge Uyduları); Yeryüzünden 200-3000 km yükseklikte konumlanmıştur. Kapsama alanları dardır. Bu nedenle evrensel hizmet sağlanabilmesi için çok sayıda LEO uydu kullanılmaktadır. (Iridium 66, Teledesic 288 uydu içerir.). Atmosfer etkilerine maruz kaldıklarından ömürleri kısadır. Yörüngede kalabilmek oldukça hızlı hareket ederler, bu nedenle kapsama alanları 10-15 dakika içinde değişir[4].
MEO(Orta Yörünge Uyduları); Orta yörünge uyduları 5000-13000 km yükseklikte bulunan uydulardır. Alçak Yörünge Uyduları (LEO) ile Yerdurağan Yörünge Uyduları (GEO) arasında bulunan yörüngede hareketlerini sürdürür. Bu yörüngede bulunan uydular GPS hizmetleri gibi yerkonum belirleme için kullanılır[4].
GEO(Yerdurağan Yörünge Uyduları); İletişim amacıyla kullanılan uyduları çok yüksek alıcı-verici anten kulelerine benzetebiliriz. İletişim amaçlı uyduların hemen hepsi (Geosynchronous Equatorial Orbit - GEO) Jeosenkron Ekvatoral Yörünge üzerinde bulunan uydulardır. Yeryüzünden yaklaşık 36000 km yükseklikte Ekvator düzleminde olan uydulardır. Dönme periyotları Dünya’nın dönüş periyoduna eşittir ve dolayısı ile yeryüzündeki bir gözlemciye göre durağan görünmektedir. Kapsama alanları neredeyse tüm dünyanın %40’ı olmak üzere oldukça geniştir. Yere göre sabit olmaları nedeni ile çeşitli hizmetler için oldukça elverişlidir. Kutup bölgeleri GEO uydular tarafından kapsanmaz ancak bu kısımda nüfusun yok denecek kadar az olduğu düşünüldüğünde çok da büyük bir dezavantaj değildir. Ayrıca sadece 3 GEO uydu ile dünyanın büyük çoğunluğu kapsanabilmektedir. Ancak 36000 km gibi bir yükseklik söz konusu olduğundan sinyaller yüksek gecikme ve yol kaybına uğrar. Yüksek gecikme değerleri, gecikmeye duyarlı uygulamalar için GEO uyduları elverişsiz kılar.[4].
Azimut ve Elevasyon: Azimuth yatay düzlemde tanımlanan açıdır. Antenin bulunduğu noktadan kuzey kutup noktasına çizilen doğru ile yine anten noktasından subsatellite noktasına çizilen doğru arasında kalan açıdır. Açı saat yönünde artar. Azimuth 0 = Kuzey doğrultusudur. Elevation açısı ise düşey düzlemdedir ve yatay düzlemden yükselme açısıdır. Elevation 0 =yatay eksen[6].
Şekil-5 Anten Açı Ayarı[6]
KAYNAKLAR
[1] http://www.elektrikport.com/teknik-kutuphane/uydu-haberlesmesine-giris/8428#ad-image-0
[2]https://tr.wikipedia.org/wiki/Haberleşme_uydusu
[3] http://www.haberlesme.8m.com/teknik_bilgiler/uydu_hab.htm
[4]http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Uydu%20Haberle%C5%9Fmesi.pdf
[5]www.emo.org.tr/ekler/fa1bff30e2eba01_ek.pdf?tipi=2&turu..
[6]http://www.elektrikport.com/teknik-kutuphane/uydu-haberlesmesine-giris/8428#ad-image-0
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder